Oude truck in beeld – deel 2

Zoals jullie weten pakt de Driversclub dit jaar de rubriek “oude truck in beeld” weer op. In deze rubriek gaan we op zoek naar oude magazijn en heftrucks met een bijzonder verhaal. Deze keer gaat het over de Handpallettruck BT 12H uit 1958. De handpallettruck staat in de werkplaats van Toyota Material Handling Nederland en is zo’n 65 jaar oud. De oude handpalletwagen werkt nog steeds!

Het eerste exemplaar van de handpallettruck is door BT, samen met de Zweedse Spoorwegen, geproduceerd in 1948 en wordt sindsdien over heel de wereld gebruikt. Het exemplaar handpallettruck BT 12H uit 1958 is geschonken door Toyota Material Handling Company Japan, ter gelegenheid van de opening van het bedrijfspand in 2001 en is te bewonderen in Ede. De handpallettruck is ontworpen omdat het vroeger niet gemakkelijk was om zware spullen van A naar B te verplaatsen. Zo moesten spullen met paard en wagen, of per bakfiets verplaatst worden. De uitvinding van BT waarmee je doormiddel van een handpallettruck zware pallets met producten kon verplaatsen, was een enorme stap. Je hoefde immers alleen maar de pallet door middel van halen omhoog te brengen en met de handpallettruck te lopen naar de plek waar je de spullen wilt hebben. Ondanks dat de truck erg oud is, werkt deze nog steeds. Wel zal je merken dat het veel zwaarder is om een pallet omhoog te brengen.

Specificaties
• Type: Handpallettruck BT12H
• Gewicht: 1200 kg
• Bouwjaar: 1988
• Serie nummer: 53199 Serie 2

Volgende week vergelijken we deze truck met meest recente versie van deze truck. Houd onze site in de gaten!