Hoe lees je een lastdiagram?

Op de afbeelding hierboven is een lastdiagram te zien. In deel 1 hebben wij uitgelegd wat een lastdiagram is. Ook is er verteld welke vragen jezelf moet stellen om een juiste inschatting te maken hoeveel gewicht er geheven kan worden met de heftruck. In deel 2 leggen wij uit hoe je het lastdiagram kan lezen.

 

Wat is een lastdiagram?

Het lastdiagram op een heftruck geeft de relatie tussen het lastzwaartepunt, het hefvermogen en de hefhoogte aan. Het lastdiagram is als plaatje of sticker bevestigd op de heftruck, zodat deze goed zichtbaar is voor de chauffeur.

Voorbeeld 1: Toyota Traigo48 8FBE18T met sideshift

Op de afbeelding hierboven is het lastdiagram te zien van de Toyota Traigo48 8FBE18T met sideshift, met een nominaal hefvermogen van 1.800 kg. De maximale hefhoogte van de heftruck is 4.700 mm, op deze hoogte kan de heftruck maximaal 1.630 kg tillen. Verplaats je het lastzwaartepunt op de maximale hefhoogte naar 1.000 mm, dan is het maximale hefvermogen slechts 1.020 kg.

Voorbeeld 2: BT Reflex RRE160

Op de tweede afbeelding zie je een lastdiagram van een BT Reflex RRE160. Bij deze reachtruck ziet het diagram er iets anders uit en is het lastzwaartepunt weergegeven met letters. De letters A, B en C staan voor een lastzwaartepunt van respectievelijk 600, 650 en 800 mm. Tot een hoogte van 7.700 mm en een lastzwaartepunt A (600 mm) kan deze reachtruck tot zijn maximale capaciteit gaan, namelijk 1.600 kg. Gaat de last de hoogte in tot 8.200 mm, kan hij respectievelijk 1.560 kg (A), 1.470 kg (B) of 1.200 kg (C) dragen. De hefhoogte van dit model is maximaal 10.500 mm. Bij deze hefhoogte is het reële hefvermogen 980 kg bij ieder lastzwaartepunt.

 

Welke vragen stel je jezelf voordat je een nieuwe heftruck aanschaft of gebruikt?

Voor je een nieuwe heftruck gebruikt of aanschaft, stel jezelf de volgende vragen om een juiste inschatting te maken:

  • Hoe zwaar is mijn last? Weeg het gewicht van de zwaarste pallet die je moet heffen. Ben je niet zeker? Neem dan beter het zekere voor het onzekere dan het risico te lopen dat je heftruck overbelast wordt.
  • Hoe hoog moet ik mijn lasten tillen? Neem de hoogste stelling waar je goederen moet plaatsen en houd een veiligheidsmarge van 200 mm aan.
  • Wat is de lengte van mijn grootste last? Lange lasten verlengen het lastzwaartepunt en hebben rechtstreeks invloed op de restcapaciteit.
  • Welk voorzetapparatuur ga je gebruiken? Wil je gebruik maken van sideshifts, vorkenspreiders of speciale rollenklemmen? Vergeet niet om het gewicht en de positie ervan in te calculeren, want ook deze verleggen het lastzwaartepunt.

Nu weet je wat een lastdiagram is en hoe jij deze moet lezen!