Heftruck ongeval

Tips om veelvoorkomende ongevallen te voorkomen – deel 2

In 2019 publiceerde de Forklift Driversclub vijf veelvoorkomende ongevallen in het magazijn. In een tweeluik geven we dit jaar enkele tips om die ongevallen te voorkomen. Daar is geen rocket science voor nodig. Gezond boerenverstand en soms wat slimme snufjes helpen de veiligheid op de vloer aanzienlijk te verhogen. Deel 2: valpartijen, beknelling en het kantelen van de truck.

Werken in het magazijn is en blijft risicovol. Er is een relatief grote kans op ongevallen. In het eerste deel Tips om veel voorkomende ongevallen te voorkomen – deel 1 uit deze miniserie werden aanrijdingen en vallende lasten belicht. Dit keer staan we stil bij valpartijen, beknelling en het kantelen van de truck.

Valpartijen
Het magazijn is een van de werkomgevingen waar de meeste valpartijen voorkomen. Vaak is de oorzaak rondslingerende rommel, zoals resten verpakkingsmateriaal, of een slecht onderhouden magazijnvloer. Maar ook trucks die niet correct zijn geparkeerd kunnen leiden tot valpartijen. Wie even niet oplet, kan namelijk makkelijk struikelen over een net iets te hoog geheven vork.
Het klinkt allemaal heel logisch, maar toch gaat het nog té vaak mis. Gelukkig is de oplossing net zo logisch: zorg er samen met je collega’s voor dat de magazijnvloer altijd netjes opgeruimd is. Zogeheten lean productiefilosofieën, zoals 5S het Toyota Production System (TPS), leren dat orde en netheid resulteren in meer veiligheid. Als trucks en hulpmiddelen een vaste plek hebben en werkafval direct in de daarvoor bestemde containers wordt opgeruimd, ben je minder snel afgeleid en blijf je geconcentreerd. Ook helpt het als lege pallets netjes in rechte stapels worden weggezet. Het liefst op de daarvoor aangewezen locaties. Een kleine moeite, toch?

Beknelling
Als chauffeur kun je bekneld raken tussen de onderdelen van je heftruck, bijvoorbeeld als je vastgelopen afval verwijdert uit de mast. Of als je tijdens het achteruit rijden de stijl van je beschermdak vastpakt. Je zult niet de eerste chauffeur zijn, die op die manier zijn vingers verbrijzeld. Houd daarom altijd je héle lichaam, inclusief je vingers, binnen de contouren van de truck.
Jij en je collega’s kunnen ook bekneld raken tussen de truck en een object. Vaak zijn de gevolgen ernstig. In sommige gevallen overlijden mensen zelfs. Wees daarom extra attent rondom trucks; als voetganger, maar ook als chauffeur. Houd afstand en maak oogcontact. Werk je met een pallettruck? Loop dan altijd náást de truck. Zo voorkom je dat je voeten bekneld raken onder de truck.
Schakel nooit het achteruitrijsignaal van je truck uit. De schelle pieptoon kan misschien irritant in je oren klinken, maar zit er bovenal voor de veiligheid van jou en die van je collega’s.

Kantelen van de truck
Kantelgevaar is en blijft een groot risico bij heftrucks. Als een truck kantelt, kan dit levensbedreigend zijn. Instinctief spring je als chauffeur namelijk altijd van een kantelende truck aan die kant waar de truck naartoe kantelt. Draag daarom altijd de veiligheidsgordel en maak gebruik van de aanwezige kantelbeveiligingen. Deze zitten er voor jouw veiligheid en voorkomen dat je überhaupt van de truck kúnt springen.
Het zijwaarts kantelen van een truck kan worden veroorzaakt door het onverantwoord of te snel nemen van een bocht, maar ook door een verkeerde belasting van de vork. Ook hoogteverschillen in het werkgebied kunnen van invloed zijn, zoals oneffen magazijnvloeren of laadperrons. In veel gevallen wordt het zijwaarts kantelen van een heftruck veroorzaakt door een combinatie van de factoren. Voorwaarts kantelen kan onder andere worden veroorzaakt door een te zware last op de vorken, te hoog heffen van de last, snel voorover neigen of krachtig/plotseling remmen. Rij daarom altijd verantwoord en beheerst. Weet wat je doet en vooral wat je niet kan of mag doen.

En bedenk: dit is slechts een greep uit de mogelijke maatregelen. Er zijn nog veel meer manieren om de genoemde ongevallen te voorkomen. Als chauffeur speel je in de meeste gevallen wél een cruciale rol. Een échte vakman onderscheidt zich door altijd en overal zijn gezonde verstand te gebruiken.