SpotMe

Tips om veelvoorkomende ongevallen te voorkomen – deel 1

In 2019 publiceerde de Forklift Driversclub vijf veelvoorkomende ongevallen in het magazijn. In een tweeluik geven we dit jaar enkele tips om die ongevallen te voorkomen. Daar is geen rocket science voor nodig. Gezond boerenverstand en soms wat slimme snufjes helpen de veiligheid op de vloer aanzienlijk te verhogen. Deel 1: aanrijdingen en vallende lasten.

Werken in het magazijn is en blijft risicovol. Er is een relatief grote kans op ongevallen. De meest voorkomende zijn aanrijdingen. In het ergste geval gaat het om een botsing met personen. Zwaar lichamelijk letsel is geen uitzondering en regelmatig is de afloop zelfs dodelijk. Ook voor aanrijdingen met gebouwen, goederen of andere trucks geldt dat de gevolgen fors kunnen zijn. Wie beheerst rijdt, voorkomt een hoop ellende. Niet jakkeren of jagen, dus. Snelheid matigen in bochten, op kruispunten en bij deuren of doorgangen. Maar ook het verbeteren van de zichtbaarheid helpt. Onvoldoende (over)zicht is zelfs de belangrijkste oorzaak voor aanrijdingen. Door de zichtbaarheid van voetgangers en trucks te vergoten, wordt de werkvloer direct veiliger.

Hesjes
Dit kan al met eenvoudige en goedkope middelen, zoals fluorescerende hesjes. Dankzij de hesjes zijn bezoekers en collega’s beter zichtbaar. Als bezoekers bovendien een ander kleur hesje dragen, zijn ze ook nog eens makkelijker herkenbaar en kun je als chauffeur je rijgedrag hierop aanpassen, bijvoorbeeld door extra oplettend te zijn of de rijsnelheid aan te passen.

Spiegels, slimme snufjes en verlichting
Onoverzichtelijke punten in het magazijn kunnen worden voorzien van spiegels. Een bolspiegel aan het plafond, of een spionspiegel aan de muur of stelling, stelt je in staat om letterlijk om de hoek te kijken. Er zijn ook systemen die om het hoekje kijken en actief waarschuwen als er gevaar dreigt. SpotMe van Toyota Material Handling is zo’n slim systeem. Via sensoren detecteert SpotMe trucks en voetgangers en geeft het systeem akoestisch én visueel een waarschuwing als er gevaar dreigt. De sensoren zijn richtingsgevoelig, zodat het systeem alleen wordt geactiveerd als een truck of voetganger het gevaarlijke punt nadert. Naast deze stationaire hulpjes, zijn er dynamische hulpmiddelen die de zichtbaarheid vergroten. Denk aan LED-werkverlichting op je truck. Of aan de BlueSpot of RedSpot veiligheidslampen, die voetgangers en andere chauffeurs waarschuwen dat je hun kant op rijdt.

Organisatorische maatregelen
Ook het aanpassen van de infrastructuur en/of de lay-out kan de veiligheid verbeteren, bijvoorbeeld door rij- en looppaden te scheiden, of het invoeren van eenrichtingsverkeer in gangpaden. Daarnaast draagt een opgeruimde werkvloer bij aan meer veiligheid. In een opgeruimde omgeving ben je minder snel afgeleid en is het makkelijker om je te blijven focussen op je taken. Een opgeruimde werkvloer is eigenlijk de basis voor goed zicht.

Vallende lasten
Een ander veelvoorkomend ongeval in magazijnen is het vallen van de last. Afhankelijk van het soort product kan een vallende last ernstige gevolgen hebben. Een veilige lasthandling staat of valt met de juiste stabiliteit. Zet de lepels van je heftruck zo ver mogelijk uit elkaar voor een maximale stabiliteit. Het gebruik van wikkelfolie, antislipvellen of spanbanden maakt de last extra stevig.
Zorg er altijd voor dat je de last veilig opslaat. Geen abrupte stops dus tijdens het heffen of dalen, maar rustige, vloeiende mastbewegingen. Bij het op hoogte in- of uitslaan van goederen biedt een camerasysteem extra hulp.

Rustig en beheerst
Ook tijdens het transporteren van de goederen, kan de lading onverhoopt van de vork schieten. Bijvoorbeeld wanneer je onvoorzichtig door bochten rijdt of als je onverwacht moet uitwijken. Opnieuw geldt dat een rustig en beheerst rijgedrag ellende voorkomt. Het spreekt voor zich dat je ook nóóit met last vooruit van een helling rijdt.

En bedenk: dit is slechts een greep uit de mogelijke maatregelen. Er zijn nog veel meer manieren om de genoemde ongevallen te voorkomen. Als chauffeur speel je in de meeste gevallen wél een cruciale rol. Een échte vakman onderscheidt zich door altijd en overal zijn gezonde verstand te gebruiken.