5 veelvoorkomende ongevallen in een magazijn

Werken in een magazijn met intern transportmaterieel is en blijft risicovol. Er is een relatief grote kans op ongevallen met (ernstig) letsel als gevolg. Bekijk hieronder 5 veelvoorkomende ongevallen in een magazijn.

1. Aanrijdingen

Aanrijdingen komen het vaakst voor in magazijnen. We hebben het dan over aanrijdingen met personen, maar ook over botsingen tegen gebouwen, goederen of andere trucks. Zichtbaarheid is de belangrijkste factor bij aanrijdingen. Voetgangers worden niet gezien, of pas te laat. De schuld ligt niet altijd bij de heftruckchauffeurs, soms duiken voetgangers ergens op waar de chauffeur ze niet verwacht.

2. Vallende producten en lasten

Producten vormen een risico op ongevallen in een magazijn, afhankelijk van het soort product kan dit ernstige gevolgen hebben. Producten kunnen onjuist opgeborgen worden, waardoor deze kunnen vallen. Daarnaast is er ook een risico op vallende lading. Bijvoorbeeld wanneer chauffeur onvoorzichtig door bochten rijdt of wanneer er onverwacht moet worden uitgeweken.

3. Valpartijen

Wist je dat een magazijn een van de werkplekken is waar de meeste valpartijen voorkomen? Dit komt omdat mensen rommel rond laten slingeren, zoals verpakkingsmateriaal. Het niet goed onderhouden van de magazijnvloer is ook een risicofactor voor valpartijen.

4. Beknelling

Een chauffeur kan bekneld raken tussen onderdelen van de heftruck, maar ook tussen de heftruck en een object. Mensen kunnen bekneld raken als gevolg van een gekantelde truck. Wanneer iemand bekneld raakt, heeft dit in veel gevallen ernstige gevolgen voor de chauffeur. De verwondingen zijn vaak zwaar en in sommige gevallen overlijden mensen.

5. Kantelen van de truck

Kantelgevaar bij heftrucks is en blijft een groot risico. Als een truck kantelt, kan dit levensbedreigend zijn. Helaas verongelukken er nog steeds chauffeurs, omdat ze bekneld zijn geraakt onder een kantelende truck. Truck kan zij- en voorwaarts kantelen en als de chauffeur geen veiligheidsgordel draagt, kunnen de gevolgen fataal zijn.

Zijwaarts kantelen kan veroorzaakt worden door het onverantwoord of te hard nemen van een bocht of een verkeerde belading. Ook hoogteverschillen in het werkgebied kunnen van invloed zijn, zoals oneffen magazijnvloeren of laadperrons. In veel gevallen wordt het zijwaarts kantelen van een heftruck veroorzaakt door een combinatie van de factoren.

Voorwaarts kantelen kan onder andere worden veroorzaakt door een te zware last op de vorken, te hoog heffen van de last, snel voorover neigen of krachtig/plotseling remmen.

Pas je op? Een ongeluk is zo gemaakt

Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Werk dus altijd veilig en zorg ervoor dat je een van deze ongevallen niet mee hoeft te maken.