Magazijn met beschadigde vloer

De Gevaren van een slechte magazijnvloer

Op de afbeelding hierboven is een magazijn te zien met een beschadiging in de vloer. De werknemer in de afbeelding loopt hier gewoon overheen met zijn palletwagen. Kan dat zomaar? En zo niet wat zijn de gevaren?  En nog belangrijker hoe los je de gevaren op? De Forklift Driversclub zet alle gevaren en oplossingen voor jou op een rijtje! 

 

Welke gevaren brengt een slechte magazijnvloer met zich mee?

Wielen beschadigen
Door het rijden over een scheur kunnen de wielen van jouw magazijntruck beschadigen of vast komen te zitten. Dit brengt schade met zich mee en levert vertraging in het werkproces op. Rijd jij op een heftruck over een scheur heen dan kunnen de scherpe randen van het afgebroken beton wellicht jouw banden beschadigen waardoor ze eerder vervangen moeten worden omdat het profiel aangetast is. 

Lasten kunnen van de truck afvallen
Door de klap die de truck krijgt van de beschadiging in de vloer kunnen er lasten van de vorken afvallen of beschadigen. Wanneer je met hoge snelheid over een beschadigde vloer heen rijdt, kunnen er door de hevige trillingen lasten van de vorken afvallen. 

Gevaar voor voetgangers
Niet alleen tijdens het besturen van een truck liggen er gevaren op de loer. Ook zonder truck kan het gevaarlijke situaties opleveren. Voetgangers kunnen struikelen en verwondingen oplopen. 

 

Wat te doen om gevaren te voorkomen?

Waarschuw collega’s
Wanneer je op de hoogte bent van een beschadiging in de magazijnvloer die kan leiden tot een ongeval of een gevaarlijke situatie, licht dan altijd je collega’s in (ook bij twijfel). Of licht je teamleider in en zorg ervoor dat hij al jouw collega’s inlicht van een onveilige situatie. 

Sluit een deel van het magazijn af
Wanneer een beschadiging dusdanig erg is dat het niet meer verstandig is om erover heen te passeren laat dit deel van het magazijn dan afzetten met afzetlint, zo voorkom je dat collega’s alsnog over de beschadiging heen rijden. Wellicht denken zij dat het geen kwaad kan of zien ze het simpelweg over het hoofd. Door het af te zetten is het voor iedereen op de werkvloer duidelijk dat er wat aan de hand is. 

Laat de beschadigingen repareren
Laat tot slot de beschadiging repareren, aan te raden is om een professioneel bedrijf de reparatie uit te laten voeren zodat je zeker weet dat de veiligheid hersteld wordt. Zorg dat ook tijdens de reparatie het deel afgezet blijft om de veiligheid van de ingehuurde werknemers te waarborgen. Haal het afzetlint pas weg wanneer de reparatie volledig uitgehard is. Het is verstandig om bij degene die de vloer hersteld heeft te raadplegen na hoeveel uren of dagen de vloer weer volledig gebruikt kan worden en het afzetlint weggehaald kan worden.