De leeftijdsgrens voor het rijden op een heftruck en het behalen van een heftruckcertificaat

Het is in Nederland niet verplicht om een heftruckcertificaat te hebben. Daarentegen dien je als chauffeur wel een grondige instructie te hebben gehad. De werkgever moet ook kunnen aantonen dat chauffeurs deze instructie hebben gehad. Eerder hebben we dit besproken in een ander artikel, dat vind je hier. Hoe zit het precies met de leeftijdsgrens voor het rijden op een heftruck? Dat lees je hieronder.

De instructieplicht, geldt voor álle werknemers – vast én flex – die met intern transportmaterieel werken; of dat nou fulltime is, of slechts incidenteel. Hoewel de leeftijdsgrens voor het besturen van een heftruck in Nederland op 18 jaar ligt, kunnen ook medewerkers, weekend- en vakantiekrachten van 16 of 17 jaar een certificaat halen. Zij mogen namelijk óók rijden op de heftruck mits er tijdens de werkzaamheden met de truck structureel toezicht is én ze aantoonbaar voor de eerdergenoemde werkzaamheden, gedegen instructie hebben gekregen.