Afstand (g)een probleem?

Afstand houden is belangrijker dan ooit. Als heftruckchauffeur weet je dat afstand echter ook tot ergernissen kan leiden. Bijvoorbeeld als een barcode op grote afstand moet worden gescand. Sommige scanners schieten dan letterlijk tekort.

Misschien maak je het zelf ook wel eens mee: je bent lekker aan het werk totdat je een locatiecode op een hoger gelegen stellinglocatie moet scannen. Ondanks dat je je truck goed gepositioneerd hebt, lukt het maar niet om de code te scannen. Als het uiteindelijk is gelukt en je staat voor de volgende locatie, stuit je op exact hetzelfde probleem. Het leidt niet alleen tot frustraties en ergernissen, het drukt ook nog eens de productiviteit. De Forklift Driversclub dook in de materie en ontdekte dat meerdere factoren bepalend zijn voor een goed scanresultaat en daarmee voor jouw werkplezier.

Multirange
Nergens worden scanners onder zoveel verschillende omstandigheden ingezet als in het magazijn. Als je een code op de pakbon scant, is de leesafstand 20 tot 50 cm. Bij het scannen van een vloerlocatie vanaf de truck bedraagt de afstand ongeveer twee meter, terwijl voor een pallet op de vierde ligger de afstand wel zes tot zeven meter kan zijn.

Met een multirange scanner scan je onder alle omstandigheden snel en goed. De scanner maakt gebruik van twee laserdiodes, die elk een aparte straal (van verschillende sterkte) op een bewegende spiegel kunnen werpen. De spiegel zet de uitgezonden lichtbundel vervolgens om in een streep. De uiteindelijke scanafstand is afhankelijk van de sterkte van de uitgezonden lichtbundel en van de kromming van de spiegel. Hoe vlakker de spiegel, hoe groter de scanafstand. Doordat het bereik van de twee diodes elkaar gedeeltelijk overlapt, kan bijvoorbeeld de eerste diode worden gebruikt voor afstanden tot drie meter, en de tweede voor afstanden groter dan 2,5 meter.

Grootte en materiaal
Maar niet alleen het type scanner is bepalend voor het scanresultaat. Ook de grootte van het etiket en de barcode spelen een rol. Net als het materiaal van het etiket. Om een barcode op grote afstand te kunnen scannen, moet het materiaal voldoende licht reflecteren. Gebeurt dat niet, dan kan de scanner de code niet ontcijferen. ‘Long range’ etiketten zijn daarom meestal gemaakt van reflecterend materiaal. Als het etiket onder een hoek is bevestigd, kan de code makkelijker worden gescand.

Spelbrekers
Een nadeel van multirange scanners is dat ze beduidend minder effectief zijn als er teveel zonlicht is. Omdat zonlicht lichtfrequenties bevat die overeenkomen met die van laserlicht wordt het scannen negatief beïnvloedt. Vergelijk het maar met een lasershow die om twee uur ’s middags plaatsvindt in de buitenlucht. Ook het effect van een reflecterend etiket verdwijnt als dit buiten het magazijn (bij zonlicht) wordt ingezet. Daarnaast fungeert een laserscanner minder goed als een barcode moet worden gescand door een dikke laag wikkelfolie, of door de ruit van je cabine.

Een alternatief voor die gevallen is de imager, waarmee het beeld van de code wordt vastgelegd en vervolgens met speciale software wordt ontcijferd. Ook deze imagers zijn steeds vaker geschikt voor scannen op afstand.

Heb jij tips voor je collega Forklift Drivers om probleemloos op afstand te scannen? Geef ze aan ons door.