Anderhalve meter logistiek: gezond én veilig

De Forklift Driversclub roept het al jaren: houd afstand. Het maakt je werk veiliger en overzichtelijker. Nu is dat afstand houden ineens verplicht. Anderhalve meter is het nieuwe normaal. En gelukkig houden meer en meer mensen zich aan die veilige afstand. Maar hoe zit het op je werk? Houden jij en je collega’s ook daar genoeg afstand? En wat doe je als je ziet dat collega’s zich er niet aan houden?

Anderhalve meter is het nieuwe normaal. Afstand houden is belangrijker dan ooit. Ook op je werk. Op een hef- of reachtruck is die afstand er al snel. De afmetingen van die trucks creëren al een goed begin. Doordat je als chauffeur nooit rakelings langs andere trucks of langs voetgangers rijdt, houd je al snel voldoende afstand. Ook bij kleinere trucks – zoals de pallettruck of de orderverzameltruck – zorgen de afmetingen tóch al gauw voor een goede basis. Een pallettruck met een europallet in de lengte (1,20 meter) komt immers al aardig in de buurt van de veilige anderhalve meter.

Zinloos

Toch laat de praktijk zien dat juist bij die pallettrucks vaak nog onvoldoende afstand wordt gehouden. Dat was al vreemd, omdat diezelfde praktijk leert dat ‘bumperkleven’ ook in de logistiek totaal zinloos is. Door te jakkeren en te jagen ben je zelden sneller of productiever. Bovendien resulteert het onvoldoende afstand houden eerder en vaker in lichamelijk letsel en schade aan trucks of goederen. In het nieuwe normaal is het onvoldoende afstand houden nog veel vreemder.

Afspraken maken

Let er daarom ook op de werkvloer op dat je een veilige afstand houdt. Rij met voldoende afstand om andere trucks en voetgangers heen. Moet je in een gangpad of aan een dockshelter werken? Doe dit zoveel mogelijk alleen en zet eventueel het gangpad af.

Overleg met je leidinggevende en je collega’s of anderhalve meter wel voldoende is. Wellicht is het beter om een afstand tot je voorganger aan te houden van minimaal 2 trucklengtes. Zeker naarmate de rijsnelheid en de drukte op de vloer toenemen, is dat wél zo veilig.
Bespreek ook wat er moet gebeuren als iemand zich (herhaaldelijk) niet houdt aan de gemaakte afspraken. Dit maakt het wel zo makkelijk om er in dat geval iets van te zeggen, of het te melden aan de leidinggevende.

Bekijk ook eens onze nieuwe video over afstand houden tijdens je werk.

Alleen samen blijven we gezond en veilig in de anderhalve meter logistiek.

Heb je tips voor je collega Forklift Drivers om in de anderhalve meter logistiek veilig én gezond te blijven werken? Geef ze aan ons door.