Wat is de 5S-methode?

Het is lente, dus tijd voor een voorjaarsopruiming! Dit is een goed moment om je werkplek te evalueren en te verbeteren. De Japanse 5S-methode is hier een ideale tool voor. Deze methode vergroot niet alleen de efficiëntie in je magazijn, maar het maakt het ook veiliger. In dit blog lichten wij elke stap kort toe en leggen wij uit hoe jij daaraan kan bijdragen.

#1. Seiri (scheiden)
Kijk goed naar alle materialen op de werkplek. Welke spullen kun je écht niet missen? Zorg dat je dat houdt. Alle andere spullen of materialen doe je weg.

#2. Seiton (schikken)
Geef de overgebleven spullen een vaste plek. Leg alles wat je vaak gebruikt binnen handbereik. Gebruik markeringen of labels om de vaste plaatsen te bepalen. Herinner je collega’s er ook aan dat ze alles aan het eind van de werkdag terugleggen op de vaste plekken. Zo hou je alles samen overzichtelijk.

#3. Seiso (schoonmaken)
Verwijder rommel, vuil en stof. Zorg ervoor dat alle apparaten op de werkplek schoon zijn. Hou dit regelmatig bij.

#4. Seiketsu (standaardiseren)
Leg de verbeteringen van de vorige stappen vast in afspraken, richtlijnen of voorschriften. Print dit uit op een poster of schrijf het op een whiteboard.
Hou je aan de afspraken en herinner collega’s eraan. Zo zorg je er samen voor dat alles schoon blijft.

#5. Shitshuke (standhouden)
Zorg ervoor dat iedereen zich aan de afspraken houdt en de werkplaats netjes blijft. Lever hier zelf een actieve bijdrage aan.

Deze stappen zorgen voor een nette en veilige werkplek. Je zult merken dat er een fijnere manier van werken ontstaat, omdat je meer overzicht houdt. Lever dus jouw eigen bijdrage en zorg met je hele team voor een opgeruimde en efficiënte werkomgeving!