Het verschil tussen lithium-ion en loodzuur accu’s

Elektrische trucks werken op een accu. Vroeger zagen we vooral loodzuuraccu’s, maar tegenwoordig gebruiken zien we steeds meer lithium-ion batterijen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee accu’s, en hoe onderhoud je ze?

Loodzuur accu’s
Loodzuuraccu’s zijn traditioneel de meest gebruikte accu’s voor trucks. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan lithium-ion accu’s en zijn recyclebaar. Ze kunnen ook op verschillende heftrucks worden gebruikt. Ze moeten echter wel regelmatig worden bijgevuld met gedemineraliseerd water. Wij adviseren om dit na elke 5 tot 10 laadbeurten te doen. Dit kan je zelf doen, maar ook door een servicemonteur bij een onderhoudsbeurt. Het is ook belangrijk dat je een loodzuur accu goed schoon houdt. Schakel de truck dan uit en maak de batterij schoon met schoon water.

Lithium-ion accu’s
Aan de andere kant worden lithium-ion accu’s steeds populairder. Ze hebben een hogere energiedichtheid, waardoor ze sneller energie kunnen opslaan en afgeven. Dit betekent dat de accu tot wel drie keer langer meegaat dan een loodzuuraccu. Ook zijn de accu’s zuiniger in energieverbruik en je hoeft ze niet bij te vullen met demi-water. Je kan de accu’s snel opladen, waardoor je de trucks langer kan gebruiken op een dag. Dit geeft jou als chauffeur de ruimte om je meer te focussen op jouw kerntaken.