Dag van het geluk: 5 tips om stress te verminderen

Als heftruckchauffeur is het belangrijk dat je constant in beweging blijft. Hierdoor loopt de werkdruk soms hoog op. Dit is niet altijd negatief en kan zelfs bijdragen aan de productiviteit en het werkplezier. Maar als de druk te lang aanhoudt, zorgt dat voor oververmoeidheid, stress en lichamelijke klachten. Deze tips helpen je werkstress te verminderen en overbelasting bij jezelf te herkennen en voorkomen.

#1. Zorg voor een gezonde werk-privé balans
Het is goed voor je om na een drukke werkdag nog iets anders te gaan doen. Als je goed ontspant voordat je naar bed gaat, leert je brein hoe het na een werkdag moet afremmen. Je doet dit door een frisse neus te halen, een warm bad te nemen of met iemand te praten over hoe je de dag vond. Het helpt je om deze momenten in je agenda te zetten. Dit zorgt ervoor dat je meer structuur hebt en dat je echt gaat rusten. Als je dit elke avond doet, leer je jezelf hoe je je werk moet afronden en heb je meer tijd voor ontspanning.

#2. Zorg voor opgeruimde werkplek
Een opgeruimde werkplek helpt je beter te presteren en je aandacht te concentreren. In een rommelige werkomgeving loop je het risico gereedschappen kwijt te raken. Bovendien ben je ook nog eens tijd kwijt aan het opruimen van de werkplek. Het is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk om op een rommelige plek te beginnen. Andere mensen kunnen rondslingerend materiaal soms niet zien, waardoor er ongelukken kunnen gebeuren. Hou daarom altijd je werkplek netjes en georganiseerd.

#3. Luister naar je lichaam
Als je luistert naar wat je lichaam zegt, houd je je lichaam in balans. Stress kan hoofdpijn, duizeligheid, trillingen, hartkloppingen en overmatig zweten veroorzaken. Bovendien kan je je ook angstig voelen of vergeetachtig en prikkelbaar zijn. Iedereen heeft andere symptomen, maar je moet ze wel serieus nemen. Luister dus goed naar je lichaam en probeer op de signalen te reageren.

#4. Zorg goed voor jezelf
Als je je goed wilt voelen, is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt op lichamelijk en geestelijk vlak. Eerste moet je goed nadenken over je huidige situatie. Hoe voel je je op dit moment? Hoe goed zorg jij momenteel voor jezelf? Daarna ga je beslissen welke (kleine) veranderingen je gaat maken om je beter te voelen. Ga bijvoorbeeld vaker met de fiets naar werk, eet twee stuks fruit per dag of wandel iedere dag een half uur.

#5. Wees niet bang om aan de bel te trekken
Als je stresssignalen herkent, moet je er iets aan doen. Als je bijvoorbeeld merkt dat een taak zwaarder is dan je had verwacht, vraag dan om hulp. Praat vooral met je leidinggevende over dingen die jouw werk of privéleven beïnvloeden. Als je belangrijke dingen aankaart bij een leidinggevende of vertrouwenspersoon, krijg je de kans om tot nieuwe inzichten te komen.

Op de afbeelding van Stheffie op Facebook en Instagram zijn in totaal zes klavertjes vier verstopt.