Een maximumsnelheid instellen: effectief of overbodig?

Het is vandaag de dag van de maximumsnelheid. Dat betekent dat het tijd is om stil te staan bij het belang hiervan en misverstanden onder de loep te nemen. Veel mensen denken namelijk dat een hoge productiviteit gelijkstaat aan een hoge snelheid. Maar is dat wel zo? En hoe kunnen we de efficiëntie verbeteren door de maximale snelheid van de truck aan te passen?

Het belang van maximumsnelheid
Hoge productiviteit en hoge snelheid gaan alleen samen op een route waar er geen belemmeringen zijn. Maar als er bochten en kruispunten zijn, verspilt de truck veel energie door te remmen en weer op te trekken. Met het instellen van een maximumsnelheid kies je een snelheid die passend is voor de route die de truck op jouw werkplek moet afleggen.  Het instellen van een maximumsnelheid helpt ook om ongelukken op het werk te verminderen. Zo geeft een lagere snelheid chauffeurs en voetgangers meer tijd om te reageren op onverwachte gebeurtenissen, zodat gevaarlijke situaties voorkomen kunnen worden.

Van maximumsnelheid naar gemiddelde rijsnelheid
Het is aan te raden om de maximale snelheid van de truck te verlagen naar een niveau dat overeenkomt met de gemiddelde rijsnelheid. Uit onderzoek blijkt dat een heftruck met een hefvermogen van 2 ton een ideale snelheid heeft van 11 km/u. Dit kan verschillen, afhankelijk van de prioriteit van de organisatie. Voor organisaties die zich richten op maximale productiviteit, kan de maximumsnelheid met 1 km/u verhoogd worden. Als je meer nadruk legt op veiligheid, kan het juist verstandig zijn de gemiddelde rijsnelheid met 1 km/u te verlagen.

In ons vakgebied is productiviteit belangrijk. Als je de snelheid van je truck aanpast, bepaal jij de balans tussen productiviteit en veiligheid. Dit zorgt ervoor dat de truck perfect bij jouw werkzaamheden past.