Oude Truck Versus Nieuwe Truck – deel 1

In deel 1 van “oude truck in beeld” hebben we gekeken naar de Heftruck 12 LJ. Deze week kijken we naar de meest recente versie van deze truck. De elektrische heftruck die we het meeste terugzien in veel magazijnen in Nederland is de Toyota Traigo 48 elektrische heftruck.

 • Leeftijd en technologie:

De Toyota 12 LJ-heftruck is een ouder model dat dateert uit 1964-1965 en gebruikt een specifiek soort diesel motor. Dieselmotoren worden vaak gebruikt in oudere modellen van heftrucks vanwege hun kracht, betrouwbaarheid en brandstofefficiëntie. Deze motoren werken op dieselbrandstof en bieden voordelen zoals: Kracht en koppel, duurzaamheid/betrouwbaarheid en als laatste brandstofefficiëntie.

Het is echter belangrijk op te merken dat oudere heftrucks met dieselmotoren mogelijk niet voldoen aan de strengste emissienormen en milieunormen van tegenwoordig. Moderne heftrucks maken gebruik van schonere technologieën, zoals elektrische of hybride aandrijfsystemen, om de uitstoot te verminderen en milieuvriendelijker te zijn. De Toyota Traigo 48 heftruck is zo’n moderner model met geavanceerdere technologieën en ontwerp, zoals een 48V elektrische aandrijving.

 • Energiebron:

De Toyota 12 LJ-heftruck maakt gebruik van een gespecificeerde vorm van brandstof, namelijk diesel. Vroeger werd diesel gebruikt in heftrucks vanwege de kracht en het hoge koppel dat dieselmotoren bieden. Dit was vooral belangrijk voor het tillen en verplaatsen van zware lasten in magazijnen en industriële omgevingen. Daarnaast waren dieselmotoren bekend om hun duurzaamheid en betrouwbaarheid, waardoor ze geschikt waren voor langdurig gebruik en veeleisende werkomstandigheden.

De Toyota Traigo 48 heftruck wordt aangedreven door een 48V loodzuur batterij of is beschikbaar met een optionele lithium-ion batterij. Een 48V loodzuur batterij biedt een kosteneffectieve oplossing voor heftrucks met een lagere aanschafprijs en minder geavanceerde laadinfrastructuur. Een optionele lithium-ion batterij daarentegen biedt verbeterde prestaties en efficiëntie, met een hogere energiedichtheid, langere levensduur en snellere oplaadtijden. Bovendien zijn lithium-ion batterijen onderhoudsvrij, wat de operationele kosten verlaagt en het beheer vereenvoudigt.

 • Capaciteit en specificaties:

De Toyota 12 LJ-heftruck:

 • Capaciteit: 2500 kg
 •  Type: Heftruck 12 LJ
 • Gewicht: 2500 kg
 • Mast: 3700 mm
 • Bouwjaar: 1964 – 1965
 • Serie nr.: 12 LJ 1101

De Toyota Traigo 48:

 • Model 8FBE20T
 • Capaciteit 2000 kg
 • Spanning 48 V
 • Doorkijkmast (Hefhoogte:3300)
 • Lange vorken (Lengte:1000 mm)
 • Breder vorkenbord (Breedte: 920 mm)
 • Batterij Lood-zuur batterij Enersys 690AH
 • Oplader lood-Acid Charger Enersys 120A

Kenmerken en voordelen:

Met de ontdekking van de heftruck kwamen een aantal kernmerken en voordelen, dit zijn:

 • Heffen en verplaatsen van zware lasten: Heftrucks zijn ontworpen om zware lasten op te tillen en te verplaatsen, waardoor ze essentieel zijn in magazijnen, distributiecentra en industriële omgevingen. Ze maken het mogelijk om efficiënt goederen te verplaatsen en de productiviteit te verhogen.
 • Efficiëntie: Heftrucks kunnen lasten snel en efficiënt verplaatsen, waardoor de tijd en inspanning die nodig is voor handmatig laden en lossen wordt verminderd. Dit resulteert in verbeterde operationele efficiëntie en verhoogde productiviteit.
 • Manoeuvreerbaarheid: Heftrucks zijn vaak compact en wendbaar, waardoor ze gemakkelijk kunnen manoeuvreren in krappe ruimtes en smalle gangpaden. Dit maakt ze geschikt voor gebruik in magazijnen waar ruimte beperkt is.
 • Verminderde fysieke belasting: Het gebruik van heftrucks helpt om de fysieke belasting van werknemers te verminderen. In plaats van zware lasten handmatig te tillen en te dragen, kunnen heftrucks de ladingen veilig en efficiënt verplaatsen.

De Toyota Traigo 48 is een vast de meest recente uitvoeringen van de heftruck, dit zijn de kernmerken en voordelen van de Traigo 48:

 • Lithium-ion batterij: Leverbaar met optionele onderhoudsvrije lithium-ion-batterij. Lithium-ion-batterijen zijn gebruiksvriendelijk en eenvoudig op te laden, voor een hogere productiviteit en een hogere energie-efficiëntie.
 • Ledlampen: Deze truck wordt geleverd met milieuvriendelijke ledverlichting voor en achter. Ledlampen hebben een langere levensduur en verbruiken minder energie dan een halogeenlamp.
 • Eenvoudige bestuurdersinterface: Het multifunctionele display laat de belangrijkste informatie in één oogopslag zien en de parameters zijn instelbaar voor specifieke voorkeuren of toepassingen.
 • Standaard: De standaardtruck biedt een grote stabiliteit en restcapaciteit. De truck biedt de heftruckbestuurder een ruime en ergonomische werkomgeving.
 • Toyota SAS (System of Active Stability): Het eerste actieve systeem om de stabiliteit van vorkheftrucks te regelen. SAS biedt geavanceerde technologie voor ongeëvenaarde truckstabiliteit om de veiligheid en productiviteit te verhogen.
 • Uitstekend zicht rondom: De clearview mast en het beschermdak bieden de bestuurder een uitstekend zicht op de lading en de omgeving.