Juiste houding tijdens tillen

Tips om ergonomisch verantwoord te tillen tijdens je werk

Ergonomisch werken is belangrijk voor zowel je productiviteit als voor je gezondheid. Je kunt veel klachten voorkomen door een goede werkhouding te hebben en te beschikken over de juiste voorzieningen. In dit artikel geeft de Forklift Driversclub enkele tips om de ergonomie tijden jouw werk in het magazijn te verbeteren.

HET BELANG VAN TILLEN IN DE JUISTE HOUDING

In een magazijn komt het vaak voor dat je een last moet tillen. Dat is erg belastend voor het lichaam, zeker als je het vaak doet. Bij het tillen van zware lasten bestaat de kans op beschadigingen van de rugspieren of het oplopen van een blessure. Daarom is het van belang dat je de juiste houding aanneemt.

Vermijd tillen
Wanneer het niet nodig is til dan niet. Het schuiven of rollen van voorwerpen heeft de voorkeur. Soms ontkom je er niet aan om te tillen. Zorg er dan voor dat er een maximum tilgewicht ingesteld is en dat alle medewerkers hiervan op de hoogte zijn. Er is geen wettelijke bepaling voor het aantal kilo’s dat iemand mag tillen, maar in de praktijk wordt vaak 23kg aangehouden.

Gebruik hulpmiddelen
Een goede manier om tillen te vermijden is het gebruik van hulpmiddelen. Hulpmiddelen als een trolley of een steekkar zijn hier geschikt voor. Dit is niet alleen aan te raden bij zware voorwerpen maar ook wanneer je een lange afstand moet afleggen met minder zware lasten.

Neem de juiste houding aan
Mocht je echt genoodzaakt zijn om een voorwerp te tillen, doe dit dan alleen in de juiste houding. Allereerst is de positie van de voeten belangrijk, wanneer deze rond de last staan valt het zwaartepunt binnen het steunvlak van de voeten. Houd vervolgens de last dicht tegen het lichaam en houd de rug recht. Veel mensen hebben de gewoonte om voorover te buigen bij het oppakken van een last. Echter, het is beter om vanuit je benen te tillen met een rechte rug aangezien je beenspieren aanzienlijk sterker zijn dan de spieren in je rug.

Help elkaar
Wanneer het tillen van zware voorwerpen niet vermeden kan worden, help elkaar dan! Doe een beroep op een van je collega’s en til samen de lasten naar de juiste bestemming. Hierbij is communicatie van belang zodat je op hetzelfde moment begint met tillen en ook op hetzelfde moment weer stopt met tillen.