Veiligheidstip – wie het veiligheidsschoentje past, trekke het aan

Verbrijzelde of gebroken tenen; het komt helaas vaker voor dan je denkt. Dat blijkt uit de jaarcijfers van ongevallen met hef- en magazijntrucks. Die stalen neus in je veiligheidsschoen zit er dan ook niet voor niets.

Je draagt ze zonder dat je er verder aan denkt: veiligheidsschoenen. Maar ondertussen beschermen diezelfde schoenen je bij onverwachte situaties tegen beklemmingen en vallende goederen. Veiligheidsschoenen helpen letterlijk blessures te voorkomen.

Maar goede veiligheidsschoenen doen meer. Ze verminderen ook de kans op voet-, rug- en beenklachten. En daar profiteert ook je werkgever weer van. Een goede werkgever stelt dan ook regelmatig, bijvoorbeeld een keer per jaar, een paar veiligheidsschoenen beschikbaar voor haar chauffeurs.

Bij de keuze van de veiligheidsschoen is het zaak te letten op de juiste maat. Het klinkt als een open deur, maar veel klachten over schoenen blijken juist vaak het gevolg van een verkeerde schoenmaat. Met name de breedtemaat verdient extra aandacht bij het aanmeten van nieuwe veiligheidsschoenen.

Verder is de zool van belang. De omstandigheden op je werk bepalen welke zool je nodig hebt. Heb je te maken met ruwe of gladde ondergronden? Is er gevaar voor scherpe voorwerpen, zoals draaikrullen of glas?

Op de truck is een goede grip en antislip bijvoorbeeld belangrijk. En als je veel moet op- en afstappen, moet de zool bovendien een goede schokdemping hebben. De schoen zelf dient in dat geval soepel te zijn.

Hoge schoenen beschermen je enkels tegen eventueel omzwikken. Een stevige hak zorgt ervoor dat je voet steun – en dus rust – krijgt tijdens het bedienen van de pedalen.

Werk je veel binnen, dan is een schoen met ademende materialen aan de bovenkant, zoals textiel en nubuck, prettig. Deze stoffen zijn licht en zorgen ervoor dat je voeten minder snel moe worden en koel blijven.

Lees hier meer over het dragen van veilige werkschoenen.