Stevig en veilig in je werkschoenen staan

In een veilig magazijn mogen veiligheidsschoenen niet ontbreken. Ze zijn waarschijnlijk het meest persoonlijke en meest kritische beschermingsmiddel. Zeker als het aankomt op de pasvorm. Ontdek waar je op moet letten bij de aanschaf en het onderhoud van je werkschoenen.
Veiligheidsschoenen zijn onmisbaar en kunnen een hoop ellende voorkomen. Uit cijfers van ongevallen met hef- en magazijntruckongevallen blijkt dat er nog steeds medewerkers zijn die verbrijzelde voeten of gebroken tenen overhouden aan de ongevallen. Elk jaar weer, doordat ze bekneld raken of vanwege vallende lading. Achter een goede veiligheidsschoen zit meer dan een verharde neus. Een goede schoen vermindert de kans op voet-, rug- en beenklachten.

Vier factoren waar een goede werkschoen aan moet voldoen

Waar zo’n goede schoen dan aan moet voldoen? Meer dan alleen merk en model, dat is zeker. De voet en de persoon moeten centraal staan. Bij de uiteindelijke keuze zouden vier factoren bepalend moeten zijn. Naast persoonlijke smaak, zal er moeten worden gekeken naar wat experts het ‘voetbeeld’ noemen. Iedere voet is anders. Ook werkomstandigheden spelen een rol.
Het is slim hierbij te kijken naar de bestaande situatie. Zijn er veel knieklachten? Verzwikken medewerkers makkelijk hun enkels? Zijn de zolen te glad? Of zijn de schoenen te warm? Op basis van bestaande klachten en de specifieke inzetomstandigheden, kan makkelijker een goede keuze worden gemaakt. Voor knieklachten kan dat een andere zool zijn. Voor te warme voeten bieden ademende materialen uitkomst. En speciale anti-knik schoenen, met extra stabiliteit aan de zijkant, voorkomen dat je je enkel makkelijk verzwikt.
De vierde factor zijn de voorschriften die door je werkgever zijn vastgelegd in de RI&E rapporten. Hierin staat onder andere aangegeven in welke categorie de veiligheidsschoenen moeten vallen.

Vijf categorieën

Afhankelijk van de eigenschappen van de schoen zijn er vijf categorieën:
• S1 Antistatisch, neemt energie op in de hiel en met ondoordringbare neus
• S2 Als S1 met verhoogde waterdichtheid/resistentie
• S3 Als S2 met een ondoordringbare tussenzool en antislipprofiel
• S4 Laarzen als S1, maar gemaakt van kunststoffen en dus helemaal waterdicht
• S5 Laarzen als S4, met ondoordringbare tussenzool, ondoordringbare neus en antislipprofiel. Beschermd tegen doordringen (stalen tussenzool)
Alle deze veiligheidsklassen zijn voorzien van een verharde neus. In logistieke omgevingen zijn met name lage, ademende veiligheidsschoenen met loopzolen uit veiligheidsklasse S1 en S2 populair.

De juiste maat is van groot belang

Bij de keuze van de veiligheidsschoen is het zaak te letten op de juiste maat. Veel klachten over schoenen blijken vaak het gevolg van een verkeerde schoenmaat. Bovendien kan de schoenmaat per merk en model verschillen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 15% van de Nederlanders loopt op schoenen in de verkeerde maat, meestal te groot. Dit veroorzaakt wrijving in de schoen en leidt tot zweetvoeten en enkel-, knie- en/of rugklachten.
Met name de breedtemaat verdient extra aandacht bij het aanmeten van nieuwe veiligheidsschoenen. Alleen als een veiligheidsschoen goed aansluit rond de voet, geeft hij de noodzakelijke stevigheid en stabiliteit.
Verder is de zool van belang. De omstandigheden op je werk bepalen welke zool je nodig hebt. Op de truck is een goede grip en antislip bijvoorbeeld belangrijk. En als je veel moet op- en afstappen, moet de zool bovendien een goede schokdemping hebben. De schoen zelf dient in dat geval soepel te zijn. Een stevige hak zorgt ervoor dat je voet steun krijgt tijdens het bedienen van de pedalen.
Werk je veel binnen, dan is een schoen met ademende materialen aan de bovenkant, zoals textiel en nubuck, prettig. Deze stoffen zijn licht en zorgen ervoor dat je voeten minder snel moe worden en koel blijven. Buiten moet je juist leersoorten hebben die het gure weer buiten houden en je voeten warm. Koude of natte voeten zijn immers rampzalig voor je lichaam.

Goed onderhouden van je werkschoenen

Ook als je jouw keuze hebt gemaakt, verdient de veiligheidsschoen nog steeds aandacht. Goed onderhoud garandeert een langere levensduur. Daarbij is het belangrijk dat de schoenen – zowel het bovenleer als de loopzool – ‘schoon’ blijven. Vieze schoenen kunnen niet meer ademen en zo wordt vochtophoping versterkt. Bovendien bevordert het regelmatig schoonmaken van je schoenen het draagcomfort.
Het is belangrijk om de schoenen aan het einde van de werkdag goed te laten drogen; in een goed geventileerde, droge ruimte. Zet ze dus niet in de kleerkast en ook niet op of onder de verwarming. Leg niets op de schoenen en stop er geen sokken in als ze moeten drogen. Mocht je twee paar werkschoenen hebben, draag die dan om de dag. Zo kunnen de schoenen op natuurlijke wijze drogen.