Veiligheidstip – veiligheidsgordel vs beschermhek

Kantelbeveiliging is verplicht op elke vorkheftruck. Altijd en overal; ook al hoef je maar één pallet te verplaatsen. Toch gebruikt lang niet iedere chauffeur de gordel. Vooral als je vaak op- of afstapt, is het voor velen een onding. En bovendien gaat hij door de automatische vergrendeling steeds strakker zitten. Om over het gepruts met de gesp nog maar te zwijgen.

Voor de hefchauffeur die de gordel liever kwijt dan rijk is, zijn er gelukkig ook andere hulpmiddelen die er voor zorgen dat hij of zij niet bekneld raakt onder de truck op het moment dat die onverhoopt omvalt.

Het meest bekende alternatief is het beschermhekje, of de veiligheidsbeugel. Ze zijn er in diverse soorten en maten. Hekjes die naar buiten toe openen worden vaak gekenmerkt door hun stevige, solide constructie. Ze geven de chauffeur een veilig gevoel en bieden meer dan voldoende bescherming.  Doordat het hekje naar buiten opent, heb je er als chauffeur ook geen hinder van bij het op- en afstappen. Toch kleeft er ook een nadeel aan de naar buiten openende deurtjes. Bij wegrijden met een geopend systeem is er een verhoogde kans op schade.

Die schadekans is er niet als de beugels naar boven toe scharnieren. Dit soort beugels zijn verkrijgbaar in mechanische, maar ook in volautomatische uitvoerig. De laatste opent vanzelf als de truck op de handrem wordt gezet. Als de parkeerrem weer wordt uitgeschakeld, gaan de beugels ook weer vanzelf omlaag.

Enkele voor- en nadelen van de gordel en het veiligheidshekje op een rijtje:

Gordel

+ lage aanschafprijs
+ begrijpelijk voor iedereen
+ houdt je goed op de stoel
+ werkt ook voorover
+ eenvoudigste en goedkoopste oplossing
– kan blijven haken bij uitrollen
– soms lastig in de ‘vanger’ te drukken
– onplezierig bij achteruit rijden
– soms lastig te openen
– snel te vergeten

Beschermhek

+ sneller te bedienen dan gordel
+ makkelijker te bedienen dan gordel
+ geen hinder tijdens rijden
+ geen belemmering bij achteruit rijden
+ gaat niet knellen
– hogere aanschafprijs
– extra handeling nodig
– houdt je niet op stoel bij kantelen
– mechaniek kan slijten/haperen
– kans op schade (bij naar buiten openende hekjes)