Tornero 35 buiten

De stabiele kracht van de Tonero vorkheftruck

Voor het vakblad LandbouwMechanisatie – over techniek in de akkerbouw – hebben drie gebruikers hun ervaringen met de Tonero in de akkerbouw op een rijtje gezet. Daarnaast is er een uitgebreid rapport opgemaakt over de technische aspecten, toepassingen en ontwikkelingen van de Tonero vorkheftruck in diesel of lpg variant.

De Tonero vorkheftruck in het kort

Uit het rapport van LandbouwMechanisatie blijkt dat de Tonero heftruck comfortabel is en zich makkelijk laat bedienen. Een groot voordeel is dat er in bediening een ruime keuze mogelijk is. Een veiligheidsframe en het SAS stabiliteitssysteem zijn standaard, maar andere veiligheidspakketten, zoals een rijcontrolesysteem dat op basis van de zwaarte van de last de rijsnelheid en acceleratievermogen aanpast, zijn ook leverbaar.

Ook de keuze in aandrijving tussen koppelomvormer of hydrostaat is voor veel gebruikers een goed alternatief. Met de hydrostatische aandrijving is het niet meer nodig handmatig van rijrichting te wisselen en verhoogt de motor automatisch het toerental als de hydrauliek bediend wordt.

De gebruikers in het kort over hun Tonero

Gert-Jan Grimme (akkerbouwer in Almere) vindt het een genot dat zijn Tonero (3.5 ton en 150 draaiuren p.j.) twee kruishendels en een rijrichtingschakelaar op de armleuning heeft. Ook heeft hij voor de hydraulische vorkverstelling gekozen en dat scheelt veel in het onnodig vaak afstappen van de truck om de lepels te verstellen.

Jeroen de Nijs (akkerbouwer in Heerle) beschikt sinds september 2013 over de Tonero (3.5 ton en 650 draaiuren p.j.). Een degelijke en betrouwbare heftruck, dat is wat voor Jeroen het belangrijkste is. Omdat pootgoed het belangrijkste gewas is, verloopt de bediening via standaardhendels, dan kunnen de kisten goed opgeschud worden.

Gert Smits (groentekweker in De Heurne) heeft twee Tonero’s (2.5 ton en 1500 draaiuren p.j. per truck) rijden. Hij wil er zeker van zijn dat de onderhoudskosten laag zijn en is daarmee uitermate tevreden met zijn trucks. Ondanks de vele draaiuren zijn er geen grote problemen voorgekomen. De machines moeten hun werk doen en dat doen ze goed.