Heftruck tire

Banden bepalen energieverbruik heftruck

Elke merk en type band heeft een eigen karakter. Zo is het bij autobanden, maar óók bij het ‘schoeisel’ van je heftruck. En dat karakter is mede bepalend voor bijvoorbeeld de productiviteit, het rijcomfort en voor het energieverbruik.
Een stabiele band staat garant voor productiviteit, een zachtere band biedt comfort. Een slijtvaste band draagt bij aan een lager energieverbruik en een langere levensduur. In de praktijk kiezen bandenproducenten bijna altijd voor een tussenweg. De verschillen in rolweerstand, stabiliteit en rijgedrag tussen de verschillende banden bepalen dan gezamenlijk of het werk met de ene band makkelijker en veiliger kan worden uitgevoerd dan met de andere band.
Slicks energiezuiniger
Als je werkgever mikt op zo laag mogelijke inzetkosten en een minimaal energieverbruik, kiets hij theoretisch het beste voor heftruckbanden zonder profiel. Het contactoppervlak van zulke ‘slicks’ is namelijk maximaal, terwijl de rolweerstand minimaal is. Daardoor zal ook het energieverbruik van de truck minimaal zijn. Bijkomend voordeel is, dat banden zonder profiel minder sporen achterlaten op de magazijnvloer. Die vlieger gaat alleen op als de heftruck uitsluitend binnen rijdt, op een droge, harde en effen vloer.
Functie van profiel
Veel heftrucks gaan ook buiten aan de slag, bijvoorbeeld om goederen te laden of lossen. Om ook in die buiteninzet veilig met de truck te werken, hebben heftruckbanden vrijwel altijd tóch eenBanden heftruck profiel. Het profiel biedt meer grip op losse ondergrond en voorkomt glijden op (natte) klinkers en Stelconplaten.
Band vervangen
Bij luchtbanden geeft de profieldiepte een indicatie voor vervanging van de band. In Nederland is het overgrote deel van de heftrucks voorzien van volrubberbanden. Daar geldt dit niet. Een volrubberband heeft op de wang een slijtage-indicatielijn, die afhankelijk van het merk en de maat tot wel vijf centimeter onder het loopvlak ligt. Zolang deze markering niet is bereikt en de band geen grove beschadigingen vertoont, kan er mee worden doorgereden. Ook al is de profilering dan al lang niet meer zichtbaar.