Bewust rijden, correct laden

De grootste energieverbruiker op de heftruck is de chauffeur. Hij of zij bepaalt in hoge mate het energieverbruik van een truck. Hard rijden, snel optrekken, onnodig heffen; in de praktijk levert het nauwelijks tijdwinst op. Diezelfde rijeigenschappen vreten aan de andere kant wel heel veel energie.

Wie soepel en gelijkmatig rijdt, in één keer goed voor een locatie komt, en niet onnodig de hydrauliekfuncties van een truck gebruikt, bespaart per dag al gauw zo’n 30% energie.

Maar zelfs als er bewust en zuinig wordt gereden, komt er een moment dat de batterij leeg is en de truck ‘aan de lader’ moet. Ook dan is het zaak bewust te werk te gaan. Een ongeluk schuilt immers in een klein hoekje. Tijdens het laden van de batterij kan bijvoorbeeld knalgas ontstaan; een uiterst explosief gas, dat slechts een klein vonkje nodig heeft. De hoge zuurgraad van het accuzuur kan daarnaast zorgen voor lelijke brandwonden, of – bij contact met de ogen – leiden tot blindheid.
De Driversclub frist je geheugen op en zet de tien stappen voor een correct laadproces op een rijtje:
 
1. Parkeer de truck zoals het hoort, schakel in neutraal en trek de handrem aan
2. Draag veiligheidskleding en oog- en handbescherming en ook oorkappen (Of andere gehoorbescherming)
3. Open het batterijdeksel, kijk of de kabels goed zitten en reach de batterij uit. Indien dit mogelijk is. (Afhankelijk van het systeem)
4. Schakel de machine uit, haal de contactsleutel uit het slot en bewaar deze op de aangewezen plek
5. Druk de noodstop in
6. Koppel de contactstekkers los. Is er een rollenbed,  rol de batterij uit de machine
7. Meet met een zuurweger het elektrolyt en noteer de waarden in het logboek Kijk of vloeistof net boven de platen zichtbaar is, zo niet neem contact op met een deskundige
8. Koppel de lader aan de batterij en check of de kabels vrij liggen
9. Zet lader en afzuigsysteem aan (als dat niet al automatisch gebeurt)
10. Vul na het laden het elektrolytniveau bij met gedemineraliseerd water (als dat nodig is)