Winter heftruck gebruik

Winter en Heftrucks: Tips voor Veilig Heftruckgebruik in de winter

Met het naderen van de feestdagen willen we als redactie van de Forklift Driversclub een hartelijke kerstgroet met jullie delen. Terwijl we ons klaarmaken om het jaar af te sluiten, willen we niet alleen stilstaan bij de warmte van het seizoen maar ook bij de veiligheid van onze leden. Vooral diegenen die dagelijks werken met heftrucks in uitdagende winterse omstandigheden. 

 

Werken met een heftruck in koude weersomstandigheden brengt specifieke uitdagingen met zich mee op het gebied van veiligheid. Het is cruciaal om je bewust te zijn van de winterse gevaren en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Een van de belangrijkste risico’s bij het werken met een heftruck in de winter is de gladde ondergrond. IJs en sneeuw kunnen ervoor zorgen dat de heftruck minder grip heeft, wat het manoeuvreren en het tot stilstand brengen van de truck bemoeilijkt. Verminderd zicht door sneeuwval of mist kan ook een gevaar vormen tijdens het buiten rijden met een heftruck. 

Om veilig te werken met een heftruck in koude weersomstandigheden, zijn hier enkele uitgebreide tips: 

 

  1. Bandeninspectie: Controleer regelmatig de staat van de banden. Zorg ervoor dat ze niet alleen voldoende profiel hebben, maar ook dat ze geschikt zijn voor winterse omstandigheden. Overweeg het gebruik van speciale winterbanden voor extra grip. 
  2. Aangepaste snelheid: Verminder niet alleen je snelheid, maar overweeg ook het gebruik van sneeuwkettingen voor extra tractie op gladde oppervlakken. Houd voldoende afstand tot andere voertuigen en obstakels om voldoende reactietijd te hebben in het geval van onverwachte situaties. 
  3. Aangepast rijgedrag: Pas je rijgedrag aan op basis van de wegomstandigheden. Maak langere bochten en vermijd abrupte stuurbewegingen of plotseling remmen. Neem de tijd om veilig te manoeuvreren. 
  4. Verlichting optimaliseren: Zorg voor goede verlichting op je heftruck, vooral tijdens periodes van verminderd zicht zoals sneeuwval of mist. Controleer regelmatig of alle verlichting goed werkt en vervang kapotte lampen onmiddellijk. 
  5. Heftruck schoonhouden: Houd je heftruck schoon en vrij van sneeuw en ijs. Verwijder sneeuwophoping van de cabine, het dak en de lichten om een duidelijk zicht te behouden. Dit voorkomt ook dat sneeuw smelt en opnieuw bevriest, wat de beweging van de heftruck kan belemmeren. 
  6. Training en bewustzijn: Zorg voor voldoende training en bewustzijn bij alle heftruckbestuurders over de specifieke risico’s en veiligheidsmaatregelen die nodig zijn bij het werken in winterse omstandigheden. Dit omvat het begrip van de juiste rijtechnieken en het belang van regelmatige inspecties. 

 

Door deze uitgebreide tips in acht te nemen, kunnen heftruckbestuurders veiliger werken in koude weersomstandigheden en ongevallen voorkomen die kunnen optreden als gevolg van gladde ondergronden en verminderd zicht. Veiligheid moet altijd de hoogste prioriteit hebben bij het werken met een heftruck, ongeacht het seizoen.