Het onveiligste magazijn – Deel 1

Welkom bij onze nieuwe rubriek “Het onveiligste magazijn”! In deze vierdelige serie nemen we een kijkje in enkele van de meest onveilige magazijnen die er zijn. Van gevaarlijke situaties met heftrucks en vrachtwagens tot gebrek aan veiligheidsmaatregelen en onvoldoende training voor medewerkers, we laten zien wat er allemaal mis kan gaan en hoe dit kan worden voorkomen. Dus, trek je veiligheidsschoenen aan, zet je veiligheidshelm op en laten we samen op ontdekking gaan in deze onveilige magazijnen!

• 9 overheaddeur nog niet geheel geopend
een deur die niet volledig geopend is, kan een gevaarlijke situatie creëren voor de medewerkers en machines die in de buurt zijn. Bijvoorbeeld als een vrachtwagenchauffeur zijn laadklep probeert uit te klappen en de deur niet volledig open is, kan dit tot ongelukken leiden.

• 8 Medewerker in vrachtwagen bij laden lossen
het is onveilig als een medewerker in de vrachtwagen blijft zitten terwijl hij wordt geladen of gelost. Dit kan leiden tot letsel als gevolg van vallende lading, en het kan ook leiden tot gevaarlijke situaties als de vrachtwagen onbedoeld begint te bewegen.

• 11 geen Beschermings- palen/hekwerk
Beschermingspalen en hekwerken worden gebruikt om machines en mensen te beschermen tegen botsingen met voertuigen of bewegende machines. Het ontbreken van deze bescherming kan leiden tot ongelukken met ernstige gevolgen.

• 14 Vrachtwagen Chauffeur loopt wat rond
Het is onveilig als vrachtwagenchauffeurs zomaar rondlopen in het magazijn zonder de juiste veiligheidsvoorzieningen. Dit kan leiden tot aanrijdingen met voetgangers of andere machines.

• 6 Rommel laten liggen
Rommel kan gevaarlijk zijn omdat het struikelgevaar oplevert. Ook kan het zicht belemmerd worden waardoor men niet tijdig gevaarlijke situaties ziet aankomen.

• 7 Geen hekwerk bij deur
Een deur zonder hekwerk kan gevaarlijk zijn omdat mensen en machines onbedoeld door de deur kunnen lopen of rijden. Dit kan leiden tot aanrijdingen en letsel.

• 28 geen snelheidsbeperker
Een snelheidsbeperker kan helpen om de snelheid van machines en voertuigen te beperken, wat het risico op aanrijdingen en ongelukken vermindert.

• 17 geen Blue spots voor- en achterop de heftruck
Blue spots zijn blauwe lampen die op de vloer schijnen om de aanwezigheid van een heftruck aan te geven. Dit kan voetgangers en andere machines waarschuwen voor de aanwezigheid van de heftruck en helpen om aanrijdingen te voorkomen.

• 20 Ledematen buiten boord
Het is belangrijk om ledematen binnen het voertuig of de machine te houden, om te voorkomen dat ze bekneld raken of geraakt worden door andere machines.
• 3 naast zebrapad oversteken
Als medewerkers niet op de juiste plaatsen oversteken, kan dit leiden tot aanrijdingen met voertuigen en machines. Dit kan ernstig letsel veroorzaken.

• 24 Reachtruck geen safety zone
Een safety zone is een afgebakende ruimte rond de reachtruck waar voetgangers niet mogen komen. Dit helpt om aanrijdingen tussen voetgangers en reachtrucks te voorkomen.

Volgende maand komt deel 2 van “Het onveiligste magazijn”. Houd onze site in de gaten!