Veiligheidslamp in de spotlights

Steeds vaker worden hef- en reachtrucks voorzien van veiligheidslampen die een blauwe, of rode stip op de werkvloer schijnen. De BlueSpot en RedSpot lampen verhogen de veiligheid in het magazijn. De Forklift Driversclub zet daarom de lampen zelf in de spotlights.

Al jarenlang staan ongevallen met heftrucks hoog in de lijst van ongevallen op de werkvloer. Vaak heeft de chauffeur een voetganger niet of te laat gezien, of lopen voetgangers in gebieden waar ze eigenlijk niet mogen lopen. Ook slecht audiovisueel contact, waarbij voetgangers de truck niet horen of zien aankomen, is een veelvoorkomende oorzaak.

Wie de veiligheid op de werkvloer wil verhogen, zal ervoor moeten zorgen dat de trucks goed opvallen. Zichtbaarheid van heftrucks staat zelfs in de top 10 maatregelen die getroffen kunnen worden om de veiligheid in het magazijn te verhogen, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie SZW. Steeds vaker worden hef- en magazijntrucks uitgerust met BlueSpot of RedSpot veiligheidslampen. Op een veilige werkvloer gaat het immers niet alleen om zien, maar zeker ook om gezien worden.

Duidelijke waarschuwing
De BlueSpot (of RedSpot) veiligheidslamp helpt bij het voorkomen van ongelukken. De lamp werpt een heldere, blauwe (of rode) stip op de vloer. Een paar meter vóór de truck uit en in de rijrichting van de truck. Afhankelijk van de plaats waarop de lamp aan de truck is gemonteerd, kan dit zowel in voorwaartse als in achterwaartse rijrichting zijn. Voetgangers en andere chauffeurs worden zo gewaarschuwd voor de naderende truck (lees: het naderende gevaar).

Een bijkomend voordeel is, dat de veiligheidslamp geruisloos is. Als chauffeur heb je dus niet constant een schrille toon, die in de praktijk door chauffeurs soms als storend wordt ervaren, in de oren. Voor omgevingen waar veel lawaai is, of wanneer dat vanuit de werkgever wenselijk of verplicht is, kan de BlueSpot of RedSpot uiteraard nog steeds in combinatie met een akoestisch waarschuwingssignaal worden ingezet.

Meerdere varianten
BlueSpot en RedSpot veiligheidslampen zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo kan er worden gekozen voor een versie die continu lichtvlek op de vloer projecteert, maar is er ook een variant die een knipperend licht op de vloer schijnt. Dankzij de vuil- en waterdichte behuizing kunnen de duurzame ledlampen ook probleemloos buiten worden ingezet. Welke kleur het beste past in jouw werkomgeving, een blauwe of een rode lichtvlek, kun je het beste in de praktijk checken.

Voor alle varianten geldt, dat met de lamp een veilige werkvloer een stap dichterbij komt. Maar vergeet nooit, dat ook een BlueSpot of RedSpot veiligheidslamp ‘slechts’ een hulpmiddel is. Menselijk handelen blijft altijd beslissend. Blijf als chauffeur daarom alert. Ook als je truck is voorzien van een veiligheidslamp.