Pokon Tornero

Overstap naar elektrisch

Overstap op elektrotrucks past perfect in duurzaam beleid van Pokon

Met de recente overstap van diesel vorkheftrucks naar schone, elektrisch aangedreven heftrucks reduceert Pokon de uitstoot van schadelijke stoffen voor mens en milieu. 

Pokon is marktleider in plantverzorging voor de consumentenmarkt. Of, anders gezegd, Pokon staat voor een groeiende en bloeiende toekomst. Die groene lijn trekt de onderneming ook door in haar logistiek, bijvoorbeeld via de recente vervanging van dieselheftrucks door emissievrije elektrotrucks.

Voor het bevoorraden van de magazijnen en het laden en lossen vertrouwt Pokon op een vaste interne transportvloot van ongeveer 20 trucks. In het voorjaar, tijdens de seizoenpiek, wordt die vloot opgeschaald naar 40 à 45 trucks. “Voorheen waren alle heftrucks uit onze vloot voorzien van dieselmotoren. Onder andere om de stilstand tijdens de piekperiode tot een minimum te beperken. Verbranders zijn immers vrijwel continu inzetbaar”, licht logistiek manager Van Hees van Pokon toe. “De uitstoot van schadelijke stoffen paste niet meer in ons beleid. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een schoner alternatief.”

Volledig elektrisch

Bij huisleverancier Toyota Material Handling Nederland vond Pokon het gewenste alternatief. “Dat had nog wel wat voeten in de aarde”, weet Van Hees. “Voor onze inzet, waarbij onder andere walking floors worden beladen – en de laatste twee pallets in de trailer worden aangeduwd – hebben we een 2,5-tons elektrotruck nodig die wat kracht betreft kan wedijveren met een dieseltruck. Lange tijd konden we zo’n elektrisch alternatief niet vinden. Maar met de introductie van de Traigo 80 heeft Toyota precies wat we zochten. Als die trucks eerder beschikbaar waren geweest, hadden we de overstap van verbranders naar elektro absoluut al eerder gemaakt.”

Afgelopen jaar zijn de verbranders bij Pokon stapsgewijs vervangen door de krachtige en schone elektrisch aangedreven trucks. Op het buitenterrein rijdt nog één dieseltruck. “Maar ook die maakt komend jaar plaats voor een schonere, elektrische variant, zodat onze volledige vloot elektrisch is”, weet van Hees.

Meer informatie over de Traigo 80.

Meer informatie over Pokon.