Toyota Tornero in reverse

Achteruit gang is vooruitgang

Vaker achteruit rijden verhoogt veiligheid

Achteruit rijden is geen pretje. Als heftruckchauffeur zit je gedraaid op je stoel. In een ongemakkelijke houding, die je niet lang volhoudt. Toch ontkom je er niet aan om zo nu en dan achteruit te rijden. En dat is vaker dan je misschien denkt.

Elke heftruckchauffeur weet het: Als je een last vervoert en je kunt de vloer vanaf 3 meter vóór de last niet meer zien, is het veiliger om achteruit te rijden. Toch komt het in de praktijk helaas nog steeds voor dat ook in die situaties vooruit wordt gereden. Als belangrijkste ‘reden’ wordt de ongemakkelijke houding tijdens het achteruit aangegeven. Natuurlijk, het is geen pretje om de hele tijd met gedraaide rug en nek op de truck te zitten. Zeker niet als er vaak of over langere afstanden achteruit gereden wordt. Maar dat geldt in nog veel grotere mate voor aanrijdingen en schades. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.

Meer dan één reden
Geen zicht op de vloer vanaf drie meter vóór de last is overigens niet de enige situatie waarin het veiliger is om achteruit te rijden. Bij ladingen met een hoog zwaartepunt is het eveneens verstandig om achteruit te rijden. Mocht je, om welke reden dan ook, plotseling moeten remmen, dan vangt de mast de lading immers op als je achteruit rijdt.

Ook in onoverzichtelijke situaties kun je soms beter achteruit rijden. Bijvoorbeeld als je een deuropening, doorgang, of groot obstakel passeert. Doe je dat vooruit rijdend, dan zie je minder snel of er om de hoek iemand komt aanrijden of –lopen.

Verder is het veilig en verstandig om achteruit te rijden als je gevaarlijke stoffen, vaten of brede lasten transporteert. En wanneer je – met of zonder last – een helling af rijdt. (Het spreekt voor zich dat bij het óprijden van die helling altijd vooruit gereden wordt.)

Snelheid aanpassen
Een heftruckchauffeur die serieus bezig is met zijn of haar vak, overweegt altijd of het veiliger is om achteruit te rijden. Is dat het geval, dan wordt er ook achteruit gereden. Zonder uitzondering. En wat de reden voor het achteruit rijden ook is; als er achteruit wordt gereden, wordt de snelheid van aangepast. Stapvoets is het advies.