Tip: aanvangscontrole altijd doen!

Jaarlijks vinden er binnen magazijnen vele kleine en onnodige incidenten plaats door onzorgvuldig en onverstandig gebruik van intern transportmaterieel.

Stapelaars zoals de BT Staxio zijn ontworpen om eenvoudig pallets van A naar B te verplaatsen. Een gemakkelijk te gebruiken truck draagt bij aan het verlagen van het risico op ongevallen en lichamelijk letsel. Maandelijks lichten we een tip uit de veiligheidsposter eruit, om zo extra aandacht voor slim, verstandig en uiteindelijk veilig werken met de hefvoertuigen zoals de stapelaar of heftrucks te belichten.

Aanvangscontrole zin of onzin?

Dagelijks werken vaak verschillende mensen met de stapelaar of aanwezige magazijntrucks of vorkheftrucks. Je weet dus niet wat er mee gebeurt is. Omdat heftrucks technisch apparaten zijn is een controle vooraf noodzakelijk om zo de technische staat, maar ook alle functies te testen, zodat je zeker weet dat er géén gebreken zijn. Optisch kun je al e.e.a. waarnemen, maar door de belangrijkste en ook direct de meest risicovolle functies te testen, voorkom je onveilige situaties.

Daar komt ook nog eens bij dat jij als gebruiker van bijvoorbeeld de stapelaar verantwoordelijk bent voor de veiligheid in en rond je truck. Om zeker te weten dat je niets overslaat zijn er handige hulpmiddelen vrij beschikbaar, om snel en toch veilig jouw stapelaar te controleren.

In sommige bedrijven is een checklist vooraf beschikbaar. Deze helpt je om géén belangrijke  punten over te slaan bij de aanvang. Ook bevat vaak de gebruikershandleiding van de stapelaar of heftruck een aantal tips hiervoor. En constateer je onregelmatigheden, gebreken of schades sein dan direct je leidinggevende in, zodat jij niet verantwoordelijk bent voor eventuele nare situaties later tijdens het gebruik.

Kortom, vooraf even een paar minuten goed de werking testen, voorkomt niet alleen ongemakken, maar ook onnodig risicovolle situaties. Want je weet ook met een stapelaar kun je al snel ernstige ongelukken veroorzaken. Dus voor gebruik altijd controleren.

 

Tip:

Hang een veiligheidsposter op.

Bekijk de videoclip Stapelaar controle vooraf hier