BT FRT20 Serie 4

Oude truck in beeld

 

De Driversclub gaat voor de nieuwe rubriek ‘Een oude truck in beeld’ opzoek naar oude magazijn- of vorkheftrucks met een bijzonder verhaal. De eerste truck die in deze rubriek verschijnt, is de BT FRT20 serie 4 uit 1970. Een oud beestje dat na jaren verscholen in een hoekje te hebben gestaan, nu weer helemaal is opgeknapt. Samen met Alfred Hogendoorn technisch specialist bij Toyota Material Handling Nederland ging de Driversclub een kijkje nemen bij deze oude dame.

De FRT20 is niet te missen in de showroom van G&T Intern Transport in Veghel. Al 8 jaar is G&T in bezit van deze truck. ”Hij heeft altijd bij ons achter in de werkplaats gestaan, zonder enig doel, zonde natuurlijk! Uiteindelijk hebben we besloten om hem helemaal op te knappen en in de showroom neer te zetten.” Vertelt Arno van Os, chef werkplaats bij G&T.

 

Opknapbeurt 
Helaas is de truck niet helemaal meer in de oude staat. Wel is tijdens de opknapbeurt geprobeerd om hem zoveel mogelijk terug te brengen in originele staat. Zo is de truck weer in de bekende oranje BT kleur gespoten. “De mast- en de stoel zijn niet origineel. Vroeger was het stoeltje niet meer dan een houtenplank met ijzeren staven als rugleuning met eroverheen een lerenhoes, nu niet meer denkbaar met alle trilling eisen!” Vertelt Alfred. Of de truck nog werkt? “Nee, jammer genoeg niet. Dit is nu puur een showmodel, het levert vaak een interessant praatje op met klanten die bij ons in de showroom komen kijken en de truck zien staan.” Vertelt Arno.

 

Oorsprong truck
“Aan het type plaatje konden we zien dat de truck uit Duitsland komt. Waar en bij welk bedrijf hij precies werd gebruikt weten we helaas niet. Wat wij nog wel weten is dat deze truck gebruikt is voor het vervoeren van lange balken bij een bedrijf die houtenhutjes en speeltoestellen maakt.” Vervolgt Arno. De inzet van deze truck voor het verplaatsen van lange balken klinkt ook erg logisch. “Dit type truck was erg populair om in te zetten in de houtindustrie. Vooral in Zweden werd hij hiervoor vaak gebruikt.” Legt Alfred uit.

 

Bijzonderheden
In het zijpaneel van het deurtje van de FRT20 is nog het originele elektrische schema te zien. Ook vond Alfred nog een oud instructieboek van dit type truck in zijn archief en zelfs een oud service bericht uit 1971. “Erg leuk om die oude documenten terug te zien en te lezen. Wat ik ook bijzonder vind is dat er op deze truck al 360° besturing zat. Dat zit nu standaard in alle BT Reachtrucks.” Vertelt Alfred.

 

Specificaties
Type: BT FRT20 serie 4
Bouwjaar: 1970
Batterij: 24volt
Bijzonderheden: 4-wegs truck, 360° besturing en verend zwenkwiel aan de zijkant