Werkbak voor heftruck niet meer toegestaan

Sinds 1 juli 2020 is de wet- en regelgeving rondom de inzet en het gebruik van een werkbak of werkplatform voor het verrichten van werkzaamheden op hoogte gewijzigd. In combinatie met een heftruck zijn beide arbeidsmiddelen niet langer toegestaan. Wie dit tóch doet, riskeert een forse boete.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft met de herziening van artikel 7.23d uit het Arbobesluit bepaald dat werkzaamheden verricht door personen in werkbakken die zijn gekoppeld aan hefwerktuigen niet langer zijn toegestaan per 1 juli 2020. Het vervoer van personen in werkbakken gekoppeld aan heftrucks was al verboden. Het ministerie hoopt hiermee het aantal ongevallen te beperken.

In combinatie met de heftruck werd een werkbak eerder nog wel eens gebruikt om bijvoorbeeld lampen te vervangen of onderhoudswerkzaamheden uit te voeren op moeilijk bereikbare plekken. Die incidentele, kortstondige werkzaamheden zijn met de wetswijziging niet meer mogelijk. Het nieuwe artikel geldt voor alle vormen werkbakken en -platforms in combinatie met heftrucks.

Uiteraard betekent de wijziging niet dat de genoemde werkzaamheden niet meer kunnen worden uitgevoerd. Er zijn voldoende alternatieven om de lampen ook in de toekomst te vervangen als dat nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een hoogwerker, of aan een hoogheffende orderverzameltruck. Beschikt jouw bedrijf niet over zo’n alternatief? Dan is huren een optie. Bespreek het met je leidinggevende en zorg dat je ook op hoogte veilig en volgens de regels werkt.