Gevaarlijke plekken in een magazijn

5 gevaarlijke plekken in en rond een magazijn

Dagelijks gebeuren er nog te veel ongevallen in en rond een magazijn. Aanrijdingen, vallende goederen, beknelling en kantelende trucks zijn veelvoorkomende ongevallen in een magazijn. Maar wat zijn nu eigenlijk gevaarlijke plekken in en rond een magazijn?

Laaddock

Bij een laaddock is het altijd druk en er gebeurd veel. Vrachtwagens rijden af en aan, heftrucks die aan het laden en lossen zijn, wachtende chauffeurs en magazijnmedewerkers die druk aan het werk zijn.

Wat kan er gebeuren bij een laaddock?
– De vrachtwagen rijdt al weg, terwijl de heftruckchauffeur nog bezig is met laden of lossen.
– Er bevindt zich nog een persoon in de laadruimte van de vrachtwagen, terwijl iemand naar binnen rijdt.

Gangen

Gangen in een magazijn zijn vaak smal en er is weinig ruimte. Ondanks de weinige ruimte, gebeurt er veel in een gang. Orders worden verzameld, er wordt schoongemaakt, er rijden verschillende trucks en er wordt gelopen. Hierdoor wordt het risico op een incident een stuk groter.

Wat kan er gebeuren in gangen?
– Aanrijdingen tussen heftrucks en voetgangers
– Vallen door afval dat niet is opgeruimd

Batterijlaadstations

Wanneer er gewerkt wordt met elektrische trucks, betekent dit dat er geladen moet worden. Veel bedrijven hebben hier een laadruimte voor. Het is belangrijk om hier veilig mee om te gaan, omdat de batterijen zwaar zijn en gevuld met gevaarlijke stoffen.

Wat kan er gebeuren bij batterijlaadstations?
– Er is kans op explosie door het ontstaan van knalgas.
– Je kunt zuur op je handen of in je ogen krijgen.

Stellingen

In de meeste magazijnen worden goederen opgeslagen in stellingen. Ook hier zijn risico’s aan verbonden, zoals het werken met zwaar materieel en de variatie in opgeslagen goederen.

Wat kan er gebeuren bij stellingen?
– Stellingen raken beschadigd door aanrijdingen met intern transportmaterieel. Dit kan nare gevolgen hebben, al dan niet op de lange termijn.
– Wanneer pallets niet goed in de stelling worden geplaatst, bestaat het risico dat de pallets vallen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor mensen die op dat moment aanwezig zijn.

Kruisingen

Een kruising kan een onoverzichtelijk punt vormen in een magazijn. Van links komen elektrische pallettrucks rijden, uit de andere hoek komen voetgangers en van rechts komt er een heftruck aan. Hierdoor bestaat de kans op ongevallen.

Wat kan er gebeuren bij kruisingen?
– Aanrijdingen tussen heftrucks en voetgangers
– Aanrijdingen tussen heftrucks onderling

Je hebt kunnen zien welke plekken in en rond een magazijn gevaarlijk kunnen zijn. Er is een groter risico op ongelukken wanneer op deze plekken onveilig wordt gewerkt en er geen maatregelen zijn genomen. Wees altijd alert en zorg ervoor dat je bijdraagt aan een veilige werkomgeving.