Veiligheidstip – een schone vloer is een veilige vloer

Steeds vaker kom je ze tegen in het magazijn, of eigenlijk óp de magazijnvloer: barcodestickers die een locatie aangeven en belijningen voor het scheiden van loop- en rijverkeer, of voor het afbakenen van vloerlocaties. Ze zitten er niet voor niets. De vloercodering en –belijning maakt de logistieke processen betrouwbaarder en efficiënter, en verhogen tegelijkertijd de veiligheid. Steeds vaker lijken diezelfde locatieaanduidingen en belijningen echter ook al eeuwenlang te liggen.

Door het intensieve transport, het schuiven met pallets, en het eventueel meegebracht vuil en zand van buiten zijn ze zo beschadigd dat het effect volledig weg is. Er zijn meer duurzame alternatieven verkrijgbaar, bijvoorbeeld waarbij een locatieaanduiding in een kunststof of aluminium frame wordt geplaatst. Dat frame wordt vervolgens op de vloer gelijmd of geschroefd. Deze alternatieven zijn vrijwel onverwoestbaar, maar uiteraard ook prijziger. Nóg duurzamer – maar ook nóg kostbaarder – is het aanbrengen van een codering ín de vloer. Hierbij wordt een gat in de vloer gefreesd. Dit gat wordt gevuld met epoxyhars waar vervolgens een metalen etiket in wordt aangebracht.  Maar er zijn ook goedkopere oplossingen om de zichtbaarheid van vloercodering en –belijning te behouden.

Door de vloer regelmatig te reinigen, het liefst met een schrobmachine, gaan belijningen en vloersymbolen langer mee. En daar profiteert iedereen van. De veiligheid blijft immers op peil, en het werk plezierig. Afhankelijk van de intensiviteit van het intern transport is het goed om de magazijnvloer minimaal één keer per week tot één keer per maand te reinigen.