Certificaat

Heb ik een apart certificaat nodig voor de EPT?

Regelmatig krijgen we vragen van leden. Zo vroeg Jan Aalberts zich af of hij met een heftruckcertificaat eigenlijk ook een elektropallettruck mag bedienen, of dat hij daarvoor een ander certificaat nodig heeft. We legden de vraag voor aan Stephan Levenink, directeur van ’t WEB Opleidingen, Adviezen en Subsidies.

Vanuit verschillende kanten kijken

“Om de vraag van Jan te beantwoorden, moeten we er vanuit verschillende kanten naar kijken”, stelt Leuvenink. “Allereerst is het belangrijk te weten wat de wetgever zegt. Volgens de huidige wet- en regelgeving is een werkgever in eerste instantie verantwoordelijk voor het deskundig en specifiek opleiden van medewerkers. Daarbij moet ook worden gekeken naar omstandigheden en risico’s. In de wet staat niet specifiek beschreven dat een chauffeur een certificaat moet hebben. Toch zien we dat in de praktijk wel, omdat de werkgever anders niet of heel lastig kan aantonen dat de medewerker de instructies heeft begrepen.

Een heftruck is natuurlijk iets anders dan een elektropallettruck. Dat betekent dus ook dat de werkgever moet aantonen dat zijn medewerkers ook voor het werken met een pallettruck deskundig en specifiek zijn opgeleid.”

Andere meningen

Ook verzekeraars hebben natuurlijk een mening. Leuvenink: “Zij zullen in eerste instantie verwijzen naar de wet- en regelgeving. Daarnaast kunnen verzekeraars aanvullende eisen stellen, bijvoorbeeld een apart certificaat voor de elektropallettruck.”

Tot slot mag ook de werkgever aanvullende eisen stellen. “Mits hij minimaal voldoet aan de geldende wetgeving”, vult Leuvenink aan. “In eerste instantie ligt de verantwoordelijkheid van de instructieplicht, óók voor het werken met elektropallettrucks, dus bij de werkgever. Maar het is zeker raadzaam om je werkgever op zijn verantwoordelijkheden te wijzen”, besluit hij.