Veiligheidstip – vergroot de zichtbaarheid

Nog veel te vaak gebeuren er ongelukken in het magazijn. Vaak met (zwaar) lichamelijk letsel en/of schade tot gevolg. Maar helaas ook nog steeds met dodelijke afloop. Onderzoek naar de oorzaken van die ongevallen (door de Inspectie SZW) toont aan dat het vergroten van zichtbaarheid en hoorbaarheid van voetgangers de belangrijkste maatregel is om de veiligheid te verbeteren. Als de mensen op de vloer zien wat er om hen heen gebeurt, en zelf gezien worden, neemt de veiligheid toe.

Het vergroten van de zichtbaarheid kan met behulp van eenvoudige hulpmiddelen, zoals verlichting, een overzichtelijke lay-out, of door het plaatsen van bolle spiegels. Zo’n spiegel biedt voetgangers en heftruckchauffeurs een helpende hand op onoverzichtelijke locaties.

Voor blinde of dode hoeken zijn er echter ook slimmere, proactieve systemen, zoals SpotMe van Toyota Material Handling Nederland. SpotMe werkt met infraroodsensoren, die tijdig beweging of aanwezigheid van trucks en voetgangers detecteren. De sensoren zijn bovendien richtingsgevoelig, waardoor het systeem alleen wordt geactiveerd als een truck of voetganger het gevaarlijke punt in het magazijn nadert.

Het waarschuwingssignaal bestaat uit afwisselend knipperende, opvallende LED’s. Deze zijn veel doeltreffender bij het voorkomen van ongevallen dan knipperende bakens of vaste waarschuwingslichten. Er wordt immers alleen gewaarschuwd als er daadwerkelijk gevaar nadert.

Als chauffeur hoef je hierdoor ook minder vaak bruusk op de rem te trappen. En dat verlaagt weer de kans op het vallen van goederen, en schade en onnodig onderhoud aan de truck voorkomen. Een compleet SpotMe systeem bestaat uit een waarschuwingsunit en een infraroodsensor. Het systeem kan eenvoudig op wanden of aan stellingen worden bevestigd en is onderhoudsvriendelijk. Het waarschuwingssysteem werkt op een standalone batterij (levensduur tot 3 jaar) of op netstroom.