Veiligheidstip – Gebruik de parkeerrem

Elke heftruck heeft een parkeerrem of handrem die moet voorkomen dat de machine gaat rollen, bijvoorbeeld op een hellende ondergrond. De parkeerrem is een mechanische rem, die dus ook werkt als de machine is uitgeschakeld. Tijdens de opleiding leert men om de parkeerrem te gebruiken als je de heftruck wegzet. Doe dat niet alleen aan het eind van de werkdag, maar ook als je even afstapt om iets op te pakken, recht te zetten of af te geven.

Wie een nieuwe heftruck aanschaft, doet er goed aan om na te vragen of de nieuwe machine ook een automatische parkeerrem bevat. Dat is een parkeerrem die automatisch in werking treedt zodra de chauffeur de heftruck verlaat. De nieuwe trucks bij Toyota zijn bijvoorbeeld voorzien van Operator Presence Sensing. Dit systeem zorgt ervoor dat de machine alleen kan worden bediend als de chauffeur op de stoel zit.