SAS corner reduction

De toppers over snelheidsbegrenzers

Moderne hef- en magazijntrucks worden steeds vaker uitgevoerd met een systeem dat automatisch de snelheid van de truck reduceert. Vaak grijpt zo’n systeem in als een bocht te wild en ongecontroleerd wordt genomen. Door de snelheid van de truck in die situatie automatisch aan te passen, wordt het kantelgevaar vrijwel nihil. Maar ook in andere inzetsituaties, bijvoorbeeld in gebieden waar veel voetgangers lopen, kan de snelheid van een truck automatisch worden begrensd.

De techniek staat voor niets, maar wat vinden heftruckchauffeurs zelf nou eigenlijk van dergelijke snelheidsbegrenzers?


De Forklift Driversclub vroeg drie toppers van het veiligheidskampioenschap NKIT naar hún mening …

Jan Bokhorst: “Ik heb het niet zo op al die begrenzers op een truck. Ik ben nog van de oude stempel en vind dat de chauffeur zelf moet nadenken bij wat hij doet. En als ik kijk naar de ongevallencijfers van de afgelopen jaren, denk ik eerlijk gezegd niet dat al die extra beveiligingen veel uitmaken.

Er valt volgens mij veel meer winst te behalen met bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel. Heeft een chauffeur die twee eigenschappen niet, dan wordt hij of zij nooit een goede, veilig werkende heftruckchauffeur. De enige juiste snelheidsbegrenzer zit als je het mij vraagt in de rechtervoet.”

 

Jan Boverhof: “Vooropgesteld dat veiligheid en verantwoording altijd bij de chauffeur zelf liggen, denk ik dat snelheidsbegrenzers zeker toegevoegde waarde kunnen hebben. Ik ben nu een paar keer bij bedrijven geweest waar de snelheid begrensd was, en dat leverde veel voordeel op.

Natuurlijk is het voor de chauffeurs even wennen, maar dat duurt niet lang. Bovendien kun je heel makkelijk twee snelheden laten programmeren; een voor binnen en een voor buiten.”

 

Jan Raaijmakers: “De techniek staat tegenwoordig inderdaad voor niets. Maar hoe meer hulpmiddelen je in of op een truck bouwt, hoe meer de chauffeur op die hulpmiddelen gaat vertrouwen. En dat is niet slim, zeker als je beseft dat elk hulpmiddel niet altijd feilloos werkt.

Het is weliswaar mooi, al die techniek, maar of het er allemaal veiliger op wordt? Ik heb er mijn vraagtekens bij.”