Rijden op de openbare weg? Aan deze eisen moeten jij en je heftruck voldoen

Soms moet je met je heftruck over de openbare weg rijden. Bijvoorbeeld als het ene deel van jouw magazijn aan de ene kant van de weg is, en het andere deel aan de andere kant. Maar voordat je de weg opgaat, is het belangrijk om te weten aan welke regels je heftruck moet voldoen. Dit blog geeft je een overzicht van de eisen voor de heftruck en voor jou als bestuurder.

Eisen aan de heftruck
Als je van plan bent om met je heftruck de openbare weg op te gaan, moet de truck aan deze eisen voldoen:

Verlichting

  • Twee werkende koplampen
  • Twee werkende achterlichten
  • Twee werkende remlichten met een rode kleur
  • Richtingaanwijzers zowel aan de voor- als achterkant

Reflectoren

  • Twee rode reflectoren aan de achterzijde
  • Een rode reflecterende driehoek aan de achterzijde

Overige

  • Zijn er uitstekende delen zonder dat daar last of goederen op staan (bijvoorbeeld de vorken)? Scherm dit dan af
  • Moet je de truck aan de openbare weg laden en lossen? Zorg dan voor zwaailichten
  • Is de truck langer dan 6 meter? Zorg dan voor extra reflectoren en richtingaanwijzer

Naast deze eisen is het belangrijk de heftruck regelmatig te onderhouden en te controleren op de werking en veiligheid.

Eisen aan de chauffeur
De chauffeur van de truck moet kunnen aantonen dat hij of zij over genoeg kennis heeft om de heftruck veilig te kunnen besturen. Je kunt dit bijvoorbeeld aantonen met een geldig heftruckcertificaat. Is de heftruck breder dan 130 centimeter? Dan moet je in het bezit zijn van een T-rijbewijs als je ermee op de openbare weg wilt rijden. Dit geldt niet als er in de directe omgeving van het magazijn of de locatie van het product op de openbare weg moet worden geladen en gelost.

Bovenstaande eisen zijn essentieel voor de veiligheid van jou als chauffeur en de algemene veiligheid op de openbare weg. Zorg er daarom altijd voor dat je je heftruck goed controleert voordat je de weg op gaat.