Hoe zit dat ook alweer met die veiligheidskooi?

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het deskundig en specifiek opleiden van hun medewerkers. Die verantwoordelijkheid is zelfs wettelijk vastgelegd. En hoewel de wetgever niet specifiek beschrijft dat een certificaat nodig is voor het werken met de heftruck, kiezen veel bedrijven er toch voor hun medewerkers te certificeren. Wie zo’n certificaat wil halen, moet niet alleen de praktijk onder de knie hebben. Ook theorie is belangrijk. De Forklift Driversclub neemt je mee terug in de schoolbanken.

Tijdens het theoriegedeelte van het ‘heftruckexamen’ komen regelmatig vragen aan bod waarover de meningen verschillen. Of waarover in ieder geval de nodige twijfel bestaat over het juiste antwoord. Bijvoorbeeld over het gebruik van een veiligheidskooi.

Een veiligheidskooi is niet verplicht:

A.     Als ik werk in een kleine ruimte zonder stellingen

B.     Als ik een gordel en een helm draag

C.     Als ik werk met een laagheffende truck, met een hefhoogte tot maximaal 1,80 m

“Het juiste antwoord, is antwoord C”, weet Stephan Leuvenink, directeur van ’t WEB Opleidingen, Adviezen en Subsidies. “Als de hefhoogte van een truck niet hoger is dan 1,80 meter, is een veiligheidskooi niet verplicht.”

We stelden de vraag ook op Facebook aan de Forklift Driversclub leden. Gelukkig had bijna iedereen het goed. Maar er waren ook twee opmerkelijke reacties, die we jullie niet willen onthouden:

Jan Boogert: “Ik ken iemand die is uit zo’n bakje gedond…. Onwijs en nu met gebakken peren. Kijken hoe lang zijn baas het uithoudt.”

Ed Coenen: “D. Ook van geringe hoogte kan je van een pallet op de vork kieperen. En als je dat risico inventariseert dan is een goedgekeurde ladder de beste aanpak.”