Zwaar tillen aan rugklachten

In de december nieuwsbrief van de Forklift Driversclub las je al hoe je rugklachten en zeurende pijntjes kunt voorkomen door de stoel van je hef- of reachtruck correct in te stellen. ‘ZIT JIJ WEL GOED?’

Maar als chauffeur zit je vaak niet de hele werkdag op die stoel. Zeker als ook het orderverzamelen tot je taken hoort, ligt een zeurende rugpijn al snel op de loer. “Door correct te tillen, voorkom je veel ellende”, weet Ewout Brehm van Buro voor Fysieke Arbeid uit Sint-Oedenrode. En dat correct tillen is aan te leren!

“De parallelstandtechniek, de schredestandtechniek en de 45º-standtechniek zijn bijvoorbeeld basisbewegingstechnieken die de werklast verminderen”, legt Brehm uit. “Het lastige is om steeds na te denken over de manier van bewegen. Zeker als je constant wisselende werkzaamheden hebt. Basisbewegingstechnieken maken het makkelijker om spieren en gewrichten te ontlasten.”

Nou klinken die verschillende technieken misschien lastig. Maar er is een aantal geboden waarmee sowieso al rekening kan worden gehouden:

1.     Neem een houding aan waarbij je goed je evenwicht kunt bewaren

2.     Houd de last dicht bij het lichaam, of het lichaam dicht bij de last

3.     Houd je rug recht en draai zo weinig  mogelijk vanuit je rug

4.     Til vanuit de benen en zet de beweging in vanuit je voeten

5.     Nooit tegelijk tillen en draaien

Wie een nieuwe, ontlastende arbeidsmotoriek wil aanleren, kan absoluut niet zonder vakkundige hulp en training. “Alleen met de juiste training en ondersteuning wordt correct tillen, net als bijvoorbeeld ademhalen, een soort van tweede natuur. Bewustwording, gekoppeld aan een goede training kan ervoor zorgen dat je keer op keer ook op een goede manier blijft tillen, bijna zonder er bij na te denken”, stelt Brehm.

Meer tips en downloads vind je hier:

Website: Buro voor Fysieke Arbeid uit Sint-Oedenrode

Website: Gezond Transport